Havacılıkta Katmanlı İmalat Teknolojisi - Teknoloji Günlüğü - Yakup Çetin
Son Teknoloji Makaleleri
Loading...

23 Mart 2018 Cuma

Havacılıkta Katmanlı İmalat Teknolojisi

1- Havacılıkta Katmanlı İmalat Teknolojisi
20 yıldan uzun süredir kullanılan katmanlı imalat teknolojileri, dijitalleşme ile birlikte 2010’lu yıllarda büyük bir yükselişe geçti. İlk dönemlerde genellikle hızlı prototipleme ve dizayn yaratma amacıyla kullanılan katmanlı imalat, endüstriyel alanda büyük bir değişim yarattı. Üretim süreçlerini; hızlandırma, maliyeti düşürme, verimliliği artırma gibi avantajlar sağlayan bu imalat yöntemi, günümüzde havacılık endüstrisi için de önemli bir yere sahip.

Havacılık endüstrisinde yüksek ısıya dayanıklı olan malzemelerle katmanlı imalat yapılabiliyor. 3D yöntemiyle gerçekleştirilen üretimlerde kompleks tasarımlar ya da geometrik şekillerde hata oranı minimize edildiğinden başarı oranı artıyor. Bunun yanı sıra yakıt tasarrufu sağlama, daha dayanıklı ürünler ortaya çıkarma gibi konularda da 3D üretim daha başarılı. Parçaların bilgisayar aracılığıyla 3D modellenmesi ve dilimlenerek tabakalar halinde basılması, yeni tasarımlar ortaya çıkarma imkanı da artıyor. Böylece jet motorları ya da gaz türbinleri alanında yapılan üretimlerden daha verimli sonuçlar elde etmek mümkün hale geliyor.


3D Teknolojisiyle Uçak Motoru Parçaları Üretimi
Uçak motoru parçaları üretimi oldukça karmaşık, zor ve maliyetli süreçlerden oluşuyor. Üretim sürecindeki hatalar ya da başarısız denemeler sık yaşandığından maliyet konusunda problemlerle oluşabiliyor. Bununla birlikte yeni teknolojiler ve tasarımlar üretmek de zorlaşıyor. Havacılıkta katmanlı imalat teknolojisi kullanılması ise başta jet motorları olmak üzere, birçok süreçte önemli avantajlar sağlıyor.

Endüstriyel tüm alanlarda dijitalleşme giderek artarken havacılık alanında da katmanlı imalat teknolojileri en iyi şekilde kullanılıyor. Kompleks ve zorlu süreçler gerektiren uçak motoru parçaları üretimi, 3D teknolojisi sayesinde başarılı bir şekilde üretilebiliyor. Düşük maliyet ve yüksek verimlilik sağlayan bu teknoloji ile daha fonksiyonel üretimler yapılabildiği gibi üretim süreçlerindeki karbon ayak izi de diğer yöntemlere oranla daha düşük seviyede.

Havacılıkta Katmanlı İmalat Teknolojisinin Avantajları
3 boyutlu baskı teknolojisiyle havacılık endüstrisinde yapılan imalatlar henüz büyük ölçekli parçaları kapsamasa da küçük parçaların üretiminde oldukça başarılı. Bununla birlikte yakın gelecekte havacılıkta katmanlı imalat teknolojisi daha yaygın kullanılacak. 3D baskı yöntemiyle gerçekleştirilecek olan imalatlar sayesinde havacılık endüstrisi için büyük adımların atılacağı öngörülüyor. Sadece teknolojik açıdan değil, çevre açısından da katmanlı imalatın önemli avantajları bulunuyor.



Karbon emisyonunun azaltılması, üretim sırasında hemen hiç atık oluşmaması ve nakliye süreçlerinin iyileştirilmesiyle çevreye verilen zararın büyük oranda azaltılacağı düşünülüyor. Tüm bunlara, 20 sene içerisinde yolcu kapasitesinin yaklaşık 2 katına çıkacağı öngörüsü de eklenince havacılık endüstrisi içinde katmanlı imalat teknolojisinin kullanılmasının önemi artıyor. Çevresel açıdan olduğu gibi maliyet ve verimlilik bakımından da devrim yaratan 3D baskı yöntemleri sayesinde endüstriyel üretim süreçlerinin hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor.

ABD’de katmanlı imalat teknolojisiyle üretilen jet motorları kullanılmaya başlandı bile. Havacılık endüstrisinde dijitalleşme dünyanın her yerinde büyük ilgi gördüğü gibi, endüstrinin geliştiği ülkede bu alana büyük yatırımlar yapılıyor.

Havacılıkta 3D İmalat Teknolojisinde Türkiye’nin Durumu
Endüstriyel alanlarda katmanlı imalattan birçok alanda yararlanıldığı gibi, dünyada havacılık sektöründe de birçok şirket 3D üretimlerin gücünden faydalanıyor. Türkiye’de havacılık sektöründeki üretim hacmi henüz düşük olduğu gibi katmanlı imalat teknolojisinin kullanımı da yaygın olmadığından bu alanda kat edilmesi gereken çok fazla yol var. Havacılık endüstrisinde dijitalleşme hızlı bir şekilde yaygınlaşırken bu alana yapılan yatırım da giderek artıyor.

Türkiye’de katmanlı üretim teknolojisi için önemli adımlar atan ve yaklaşık 70 yıldır yerel inovasyona yatırım yapan GE Türkiye, endüstrilerde dijital dönüşüme liderlik yapan firmaların başında geliyor. Katmanlı üretim teknolojileri ve havacılık endüstrisinde dijitalleşme üzerine daha fazla bilgi almak için GE Türkiy Blog’u takip edebilirsiniz.



Yorumla ve görüşün değerlensin


EmoticonEmoticon

    Hayat bir an, o da bu an...
Notification
This is just an example, you can fill it later with your own note.
Done